داوری

لیست عناوین محتوا

داوری حقوقی امروزه برای پیش بردن پرونده های قضایی به میان می‌آید. لازم به ذکر است جهت رفع اختلافات و درگیری‌ها روش‌های گوناگونی وجود دارد و اولین روش مراجعه به مراجع قضایی است. اما این روش به دلیل پرونده‌های متعدد بسیار زمان بر و پر هزینه می‌باشد، به همین منظور برای رفع این مشکلات برگزیدن یک داور جهت داوری بین طرفین دعوا موثر خواهد بود. با کمک وکیل داوری این مشکل در سریع ترین زمان حل و فصل می‌گردد.
قانون داوری چیست؟
داوری حقوقی قانون های مختص به خود را دارد که به آن‌ها می‌پردازیم:
همیشه باید موضوع و مدت‌زمان داوری مشخص گردد.
مشخصات داور باید مشخص شود.
موضوع اختلاف برای داور باید مشخص گردد.
داور زیر ۲۵ سال نباشد.
لازم به ذکر است قانون‌های داوری شامل مواد دیگری نیز هست، اما با توجه به قانون های گفته شده، وکیل داوری اقدامات لازم را انجام می‌دهد.
داوری حقوقی چیست؟
داوری حقوقی به فردی ثالث گفته می شود که با توافق دو طرف و به صورت اختیاری و با عنوان تمام مشخصات در توافقنامه قید می‌گردد، تا هنگام بروز اختلاف دو طرف، به صدور رای بپردازد. لازم به ذکر است داوری حقوقی می تواند توسط شخصی باشد که از جانب هر یک از طرفین انتخاب شده باشد.داوری حقوقی، امری کاملا قراردادی است اما به معنی بی‌نظمی و عدم نظارت محاکم قضایی نیست.
محاکم قضایی برای صدور رای دخالت نمی‌کنند و صرفا نظارت و کنترل دارند.
وکیل داوری کیست؟
وکیل داوری در پرونده های داوری به دو صورت حاضر می‌شود. یا در جایگاه داور قضاوت می‌نماید یا به عنوان یک وکیل داوری در جلسات سعی بر دفاع از موکل و گرفتن رای داور به نفع خود می‌نماید. وکیل داوری درواقع یک قاضی انتخاب شده از سوی دو طرف است که پس از انعقاد قرارداد، وظیفه قضاوت را برعهده خواهد گرفت.
نکات قانونی و شرایط داوری در ایران به چه صورت است؟
در زمان بروز اختلاف طرفین حت شرایطی که به شرح آن می‌پردازیم می‎توانند به وکیل داوری رجوع کنند.
داشتن قصد و رضای طرفین
اهلیت طرفین
موضوع معین مورد اختلاف
مشروعیت اختلاف
نکات و شرایط دیگری نیز برای داوری حقوقی وجود دارد اما، اصل این شرایط را برایتان بازگو نمودیم.
نحوه حضور وکیل در داوری به چه شکل است؟
همانطور که عنوان کردیم، وکیل داوری به دو صورت می‌تواند حضور داشته باشد. هم در جایگاه داورحقوقی هم به عنوان وکیل یکی از طرفین. به خاطر داشته باشید وکیل داوری با هر عنوان که در روند رسیدگی حضور داشته باشد می تواند تحت عنوان یک وکیل متخصص بسیار یاری دهنده خوبی برای طرفین اختلاف محسوب گردد.
وکیل داوری دارای چه ویژگی هایی است؟
وکیل داوری ویژگی های بسیاری دارد که به شرح ذیل می‌باشد:
نوعی قضاوت‌گر می‌باشد که از جانب طرفین دعوا انتخاب شده، پس باید بسیار عادلانه قضاوت کند.
باید باهوش و باذکاوت باشد تا بتواند در تمامی شرایط مشکل را با درایت خود حل کند.
در قرارداد مطرح شده به طور دقیق زمان و موضوع داوری را تعیین نماید.
در قرارداد داوری نحوه اطلاع از جلسه و مکان جلسه را قید کند.
امضا طرفین را در قراردادی که تمام موارد در آن رعایت شده بگیرد.
با توجه به پارامترهایی که عنوان کردیم، طرفین دعوا می‌توانند وکیل داوری مناسب انتخاب نمایند.
مجازات برای وکیل داوری چگونه است؟
طبق ماده ۵۸۸ قانون مجازات اسلامی اگر داور و یا داوران توسط دادگاه و یا طرفین انتخاب گردیده باشند، اگر به سبب اظهارنظر به نفع یکی از طرفین وجهی را اخذ نمایند و دراین شرایط تصمیم بگیرند به حبس از ۶ ماه تا ۲ سال و جریمه نقدی محکوم خواهند شد.
طبق ماده ۵۰۱ قانون آیین دادرسی مدنی هر زمان در اثر تقصیر و یا تقلب داور ضرر مالی به یک طرف دعوا وارد گردد آن داور مسئول جبران خسارت وارد شده است.
طبق ماده ۴۷۳ قانون آیین دادرسی مدنی اگر داور بعد از پذیرش داوری بدون عذر موجه در جلسات داوری حضور نداشته باشد و یا از دادن رأی امتناع کند علاوه بر جبران خسارت، تا ۵ سال حق داوری ندارد.

بررسی انواع داوری چگونه است؟
داوری حقوقی دو گونه است که به معرفی این دو گونه می پردازیم:
داوری اختیاری: در این مدل داوری دو طرف توافق می‌کنند که در صورت بروز اختلاف موضوع را از طریق داور حل نمایند. ذکر مشخصات داور و مواردی که باید به داوری ارجاع داده شود، الزامی است.
داوری اجباری: در برخی زمان‌ها دادگاه برای رفع یک مشکل کمک از داوری را مصلحت دانسته و مشکل را برای برطرف سازی به داور ارجاع می‌دهد که در این امر طرفین دعوا هیچ نقشی ندارند. هنگامی که قانونگذار حضور داور را تعیین کرده داوری اجباری نام دارد.
چه کسانی صلاحیت داوری را ندارند؟
اشخاصی که در اختلاف ذی‌نفع باشند.
افرادی که با یکی از اصحاب دعوی قرابت سببی یا نسبی تا درجه دوم داشته باشند.
اشخاصی که خود یا همسرانشان وراث یکی از طرفین باشند.
کسانی که کفیل یا وکیل یکی از طرفین هستند یا یکی از اصحاب دعوی وکیل امور آنان باشد.
اشخاصی که سنشان زیر ۲۵ سال می باشد.
اگر شخصی پارامترهای عنوان شده را دارا بود شرایط داوری حقوقی را ندارد.
بهترین وکیل دعاوی داوری در تهران چه کسی است؟
بهترین وکیل داوری در تهران شخصی است که بتواند چه در جایگاه داوری و چه در جایگاه وکالت، بتواند به بهرین شکل ممکن عادلانه و با علم و بررسی مشکل طرفین، را به درستی برطرف نماید و بر اساس مشکلشان حکم صادر کند و یا از طرفین دفاع لازم را به عمل آورد تا به نتیجه مطلوب برسد. اگر وکیل داوری عدالت را رعایت ننماید مسئولیت کیفری ،انتظامی متوجه اش خواهد شد.
بهترین وکیل دعاوی در تهران باید باهوش و ریزبین باشد تا با حفظ خونسردی در شرایط مختلف، توانایی داوری را داشته باشد وهر چقدردر این زمینه دارای تجربه و با ریزکاری های آن بیشتر آشنا باشد، راحت تر و به درستی ازعهده این وظیفه بر می‌آید. در هنگام انتخاب وکیل دقت نماییدکه فرد منتخب در این حوزه دارای تخصص کافی باشد.
هزینه وکیل داوری چقدر است؟
برخی افراد به دلیل بالا بدن هزینه های وکیل داوری، خود اقدام به انتخاب داور می‌نمایندو همین امر موجب شکست آن فرد در روند داوری می‌شود. اما در واقع وکیل داوری تمام هزینه‌های مربوط به داوری را مثل: حق‌الوکاله وکیل، هزینه‌های اداری و حق‌الزحمه داور است را برای شما مشخص می‌کند؛ و تا قبل از آن که داوران رای صادر نمایند باید پرداخت شود.
قانون داوری در ایران چه گونه است؟
در ایران با استناد به ماده های مختلفی برای داوری قوانینی وضع شده است و در آن ها شرایط داوری تعیین گردیده است. تمامی افراد حقیقی و حقوقی باید از شرایط و حق و حقوقشان و قوانینی که وضع شده اطلاع پید کنند. قوانین وضع شده به شرح زیر می باشد:
ماده ۴۵۴ ـ کلیه کسانی که اهلیت اقامه دعوا دارند می توانند با تراضی یکدیگر منازعه و اختلافشان را خواه در دادگاه ها طرح شده یا نشده باشد و درصورت طرح در هر مرحله ای از رسیدگی باشد، به یک داور یا چند داوری ارجاع دهند .
ماده ۴۵۷ ـ ارجاع دعاوی راجع به اموال عمومی و دولتی به داوری پس از تصویب هیات وزیران و اطلاع مجلس شورای اسلامی صورت میپذیرد. درمواقعی که طرف دعوا خارجی و یا موضوع اختلاف از موضوعاتی باشد که قانون آن را مهم می‌شمارد، تصویب مجلس شورای اسلامی نیز لازم و ضروری است.
ماده ۴۵۸ ـ در هر زمان که داور مشخص می‌شود باید موضوع و مدت داوری و مشخصات طرفین و داور یا داوران به طوری که رافع اشتباه باشد مشخص شود. درصورتی که تعیین داورپس ازوقوع اختلاف صورت گیرد، موضوع اختلاف که به داوری ارجاع شده باید بطور روشن مشخص به داوران گفته شود.

کلام پایانی
داوری حقوقی شرایط خاصی دارد که باید به آن ها توجه نمود.اولین قدم انتخاب داوری منصف و مورد اعتماد است به جهت اینکه همه مسئولیت رسیدگی با وکیل داوری خواهد بود و باید در انتخاب فرد صالح دقت بیشتری شود. درقدم بعدی باید مدت زمان و محدوده داوری به شکل دقیق و کامل مشخص شود و درآخر در قرارداد شروط داوری باید به صورت مشخص، مکان برگزاری جلسات و شیوه فراخوانی طرفین و اطلاع رسانی رای داوری مشخص شود.

سوالات متداول
محتوای رای داوری شامل چه مواردی است؟ رای داور از سه بخش مقدمه، خلاصه از جریان رسیدگی داوری، متن رای، و بخش اجرای رای تشکی می‎شود. مقدمه شامل: شماره پرونده، زمان رای ، مشخصات کامل دو طرف است.
مزایای استفاده از وکیل داوری چیست؟ از مهم ترین مزایای استفاده از وکیل داوری می‌توان به کوتاه بودن زمان رسیدگی شاره نمود و از دیگر مزایا، نقش مهم طرفین در انتخاب داور است.
تعداد داوران در قانون داوری چقدر است؟ در صورتی که در قرارداد داوری، تعداد داور مشخص نگردد و طرفین نتوانند در تعیین داور یا داوران توافق نمایند، هر یک از طرفین باید‌ یک داور اختصاصی معرفی و یک نفر به ‌عنوان داور سوم به ‌اتفاق مشخص کنند.
مهلت صدور رای داوری چقدر می باشد؟ مهلت صدور رای داوری مطابق قانون ۳ ماه از تاریخ تحویل پرونده به داور می‌باشد مگر اینکه طرفین به صورت دیگری توافق کرده باشند که نیاز به سه ماه نباشد.

👨‍⚖️⚖️🏢داوری حقوقی

مطابق قانون آیین دادرسی مدنی، اشخاصی که اهلیت اقامه دعوا دارند، می‌توانند با تراضی یکدیگر منازعه و اختلاف خود را اعم از اینکه در دادگاه مطرح کرده باشند یا نه و صرف نظر از اینکه در چه مرحله ای از رسیدگی می باشد به داوری ارجاع دهند. طرفین این اختیار را دارند که مسئولیت انتخاب داور یا داوران را به دادگاه و فرد دیگری (ثالث) بدهند.

👨‍⚖️ویژگی های رای داور

رای که داور صادر می می کند با موجه و مستدل باشد ، اخلاق حسنه و نظم عمومی وقوانین مربوط به مبحث داوری رعایت شود ، اصل نسبی بودن آرا رعایت گردد ، داور باید با تراضی طرفین دعوی اقدام به صدور رای نماید چرا که در غیر اینصورت رای باطل می باشد ، داور در موضوع دعوی و در حدود اختیاراتش اقدام به صدور رای نماید ، رای باید قابل استناد به ثالث باشد و هچنین اصل فراغت از رسیدگی در رای برقرار گردیده باشد.

👨‍⚖️⚖️🏢 افراد ممنوع از داوری

دو نوع محرومیت و ممنوعیت از داوری وجود دارد که شامل ممنوعیت مطلق و ممنوعیت نسبی است.

✔️ ممنوعیت مطلق

ممنوعیت مطلق به ممنوعیتی گفته می شود که بعضی اشخاص از انتخاب شدن به عنوان داور به طور کلی محروم گردیده و طرفین نیز تحت هیچ شرایط حق انتخاب آنها را به عنوان داور ندارند و این ممنوعیت هرنوع اختلافی را در برمی گیرد . بنابراین ممنوعیت مطلق، ممنوعیتی است که شخص را به طور کامل از داوری و انتخاب به عنوان داور محروم می‌کند.
موارد ممنوعیت مطلق از داوری شامل افراد فاقد اهلیت قانونی، افرادی که به دلیل حکم قطعی دادگاه از داوری محروم شده‌اند و کارمندان اداری و قضات محاکم قضایی است. این اشخاص حتی با موافقت طرفین دعوی نمی توانند به عنوان داور انتخاب شوند.بعضی افراد ممکن است به دلیل محکومیت کیفری،  به عنوان مجازات تکمیلی از حق داوری محروم شوند. این محرومیت مطلق است و حتی با تراضی طرفین هم قابل قبول نیست.
قضات و کارمندان اداری در محاکم قضایی اجازه داوری ندارند و این ممنوعیت مطلق و برای حفظ اعتبار و حیثیت دستگاه قضایی است.

✔️ ممنوعیت نسبی

ممنوعیتی وجود دارد که در برخی موارد افراد نمی‌توانند به عنوان داور انتخاب شوند، اما در موارد دیگر این ممنوعیت وجود ندارد این ممنوعیت نسبی می باشد

✔️ موارد ممنوعیت نسبی عبارتند از:

انتخاب اشخاص خارجی به عنوان داور در قوانین آیین دادرسی مدنی با وجود سه شرط در کنار هم ممنوع است. این شرایط شامل چیست؟

یکی از طرفین معامله دارای تابعیت ایرانی و دیگری دارای تابعیت خارجی باشد .
قبل از وقوع اختلاف قرارداد داوری منعقد گردد.
و شخص داور و طرف خارجی قرارداد دارای تابعیت مشابه باشند.
به طور مثال در معاملات بین ایرانی و فرانسوی، طرف ایرانی نمی‌تواند داوری تابعیت فرانسوی را انتخاب کند، اما می‌تواند داور انگلیسی را انتخاب کند. در قراردادهای بین دو فرانسوی، انتخاب داور فرانسوی مجاز است.
در صورتی که شخص ایرانی اقدام به انعقاد قرارداد با شخص خارجی نماید و بعد از وقوع اختلاف طرفین بخواهند که موضوع را به داوری ارجاع نمایند طرف ایرانی می تواند داوری شخصی را انتخاب نماید که د ارای تابعیت مشابه با طرف قراداد می باشد.
ممنوعیت تبعه فرانسوی بر اساس ماده ۴۵۶ صرفا جایی است که قرارداد بین ایرانی و یک فرانسوی مثلا منعقد شده باشد، قرارداد داوری هم قبل از حدوث اختلاف بسته شود و داور هم دارای همان تابعیتی باشد که طرف دعوا دارد در این صورت اشخاص خارجی با این ویژگی و شرایط از انتخاب شدن به عنوان داور ممنوع هستند.

✔️ وزرا و نمایندگان مجلس

ماده ۱ لایحه قانونی منع مداخله، افرادی مانند نخست وزیر، وزرا و نمایندگان مجلس را از داوری در معاملات مربوط به اموال دولتی که دولت یا مجلس طرف دعوا هستند، منع می کند. این منع نسبی است و شامل دعاویی است که در مراجع قانونی مطرح شده یا هنوز مطرح نشده باشد.
اشخاص ذیل درصورت موافقت طرفین می توانند به عنوان داور انتخاب شده و در غیر اینصورت امکان انتخاب آنها به عنوان داور وجود ندارد.
ماده ۴۶۹ قانون ایین دادرسی  مدنی ایران مشخص می‌کند که افرادی که سن آن‌ها کمتر از ۲۵ سال هست، در دعوا ذی‌نفع هستند، با یکی از اصحاب دعوا قرابت سببی یا نسبی دارند، قیم، کفیل، وکیل یا مباشر امور یکی از اصحاب دعوا هستند یا خود یا همسران شان وارث یکی از اصحاب دعوا باشند، نمی‌توانند بدون تراضی طرفین به عنوان داور انتخاب شوند. اما اگر تراضی طرفین صورت بگیرد، می‌توانند به عنوان داور انتخاب شوند. همچنین، کارمندان دولت در حوزه مأموریت آن‌ها نیز نمی‌توانند بدون تراضی طرفین به عنوان داور انتخاب شوند.
بنابراین درصورت توافق طرفین این افراد می توانند به عنوان داور انتخاب شوند اعم از اینکه خود طرفین اقدام به انتخاب داور نمایند یا اینکه دادگاه انتخاب کند.

⚖️🏢 شرایط رای داوری

برای انشاء رای داوری حرفه‌ای، باید برخی مواردرا رعایت نمود و باید در رای درج شود که این موارد  به دو دسته اجباری و اختیاری تقسیم می گردند.
برای داوری صحیح، باید موضوع و مدت داوری و مشخصات طرفین و داوران مشخص شود و در صورت تعیین داور بعد از بروز اختلاف، موضوع اختلاف به داوران ابلاغ شود.
موارد اجباری که باید در رای ذکر شوند :
باید مشخصات طرفین از جمله نام و نام خانوادگی ، کدملی و نشانی و شماره تماس ذکر گردد.
باید خواسته دعوی بصورت منجز و صریح ذکر گردد.
باید حدود اختیارات داور در رای ذکر گردد.
رای باید کتبی و در سه نسخه تنظیم گردد و مهمور به مهر و امضا باشد.
داور باید به دفاعیات و ادله ارائه شده در رای اشاره نماید.
و در آخر داوران باید رای را مضا نمایند.
در صورتی که داوران اختیار صلح داشته باشند، می‌توانند دعوا را با صلح خاتمه داده و صلح‌نامه‌ای که به امضای آن‌ها رسیده باشد، معتبر و قابل اجراست. در غیر این صورت داور فقط اختیار انشا رای دارد.

✔️ موارد اختیاری عبارتند از 

در داوری حقوقی، طرفین می‌توانند مهلت انشا رای را قید کنند و در صورت عدم قید، مهلت داوری سه ماه است. این مدت با توافق طرفین قابل تمدید است.

⚖️🏢 نکات مهم داوری حقوقی

در صورتی که قرارداد شرط داوری داشته باشد، در صورت وقوع اختلاف، طرفین باید به داور مراجعه کنند. در غیر این صورت، درخواست مستقیم از دادگاه جهت رسیدگی ممنوع است  منجر به صدور قرار عدم استماع دعوی از جانب دادگاه می شود.
دادگاه در هر مرحله از رسیدگی می تواند دعوی را به داوری ارجاع دهد.
داور صرفا در دعاوی حقوقی قابل طرح می باشد و در دعاوی کیفری امکان ارجاع دعوی به داوری وجود ندارد.
براساس ماده ۴۵۷ قانون  آیین دادرسی زمدنی مدنی، ارجاع دعاوی مربوط به اموال عمومی و دولتی به داوری پس از تصویب هیات وزیران و اطلاع مجلس شورای اسلامی انجام می‌شود. در صورتی که طرف دعوا خارجی باشد یا موضوع دعوا از موضوعات مهم تشخیص داده شده باشد، تصویب مجلس شورای اسلامی نیز لازم است.
در صورتی که طرفین قرارداد نتوانند یا نخواهند در معرفی داور اختصاصی خود توافق کنند، یکی از طرفین می‌تواند داور خود را معرفی کرده و از طرف دیگر درخواست تعیین داور نماید. اگر طرف مقابل در ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ اظهارنامه داور خود را معرفی نکند، ذی‌نفع می‌تواند برای انتخاب آن به دادگاه مراجعه کند. در صورتی که در قرارداد داور مشخص شده باشد و داور داوری نکند، صلاحیت رسیدگی به اختلاف با دادگاه است.
وکلا دادگستری می‌توانند به عنوان داور فعالیت کنند، در حالی که قضات و کامندان دولت این امکان را ندارند.

⚖️🏢 آیا همه دعاوی قابلیت ارجاع به داوری را دارند؟

داوری به عنوان یکی از روش‌های مشهور و پرطرفدار حل اختلاف همواره در بسیاری از اختلافات حقوقی کارگشا بوده است. اما برخی اختلافات به دلایل مختلف از ارجاع به داوری ممنوع شده‌اند. در این مطلب بررسی می‌شود که کدام دعاوی قابلیت ارجاع به داوری دارند و شرایط استفاده از داوری در اختلافات مختلف چگونه است.

⚖️🏢 کدام دعاوی امکان ارجاع به داوری دارند؟

تمام اختلافات حقوقی، به جز مواردی که قانون استثنا کرده ، می توانند به داوری ارجاع داده شوند.
استفاده از داوری برای حل اختلافات در دعاوی عمرانی، ملکی و تجاری معمول است، اما در برخی موارد قانون‌گذار اجازه داوری را نمی‌دهد.

⚖️🏢 چه اختلافاتی قابلیت ارجاع به داوری ندارند؟

ماده ۴۷۸ قانون آیین دادرسی مدنی مواردی را که قابلیت ارجاع به  داوری را ندارند تعیین می‌کند و به دو دسته از دعاوی غیر قابل داوری اشاره می‌کند.

✔️ داوری دعاوی کیفری

موضوعات کیفری و جرم و مجازات در سطح جهانی از حساس‌ترین بخش‌های نظام‌های حقوقی کشورها محسوب می‌شوند.
داوران صلاحیت رسیدگی به موضوعات کیفری را ندارند، بنابراین دعاوی کیفری و اختلافاتی که هر دو وجه مدنی و کیفری را در خود دارند، نمی‌توانند به داوری ارجاع داده شوند. این مسئله در حوزه فعالیت قضات دادگاه‌های مخصوص است.

✔️  داوری دعاوی مربوط به اصل نکاح یا طلاق یا نسب

بعضی موضوعات به دلیل اهمیت و حقوقی بودن، نیازمند ورود متخصصان و قدرت قضایی قضات هستند و نمی‌توان از طریق داوری آنها را حل کرد. در این موارد، نیاز به تحقیقات دادگاه و تعیین تکلیف توسط قاضی دادگستری وجود دارد.
ماده ۴۹۶ قانون آیین دادرسی مدنی، یکی از مواردی که قابلیت ارجاع به داوری ندارد را بیان می کند:

✔️ داوری دعاوی مربوط به ورشکستگی

قانون‌گذار برای حفظ منافع طلبکاران، دعاوی ورشکستگی را از موارد قابل ارجاع به داوری استثنا کرده و امور مربوط به تاجر ورشکسته را در صلاحیت دادگاه قرار داده است.
دسته‌ای دیگر از اختلافات قابلیت ارجاع به داوری را ندارند.

✔️  داوری دعاوی راجع به اموال عمومی و دولتی

مطابق قانون در خصوص اموالی که متعلق به عموم مردم می باشند و یا از اموال دولی محسوب می گردند اختلاف ناشی از اینگونه اموال قابلیت ارجاع به داوری را ندارند حساسیت قانونگذار نسبت به این اموال منجر به این منع گردیده است.
حل اختلاف اموال دولتی از طریق داوری ممکن است باعث واگذاری این اموال به افراد مختلف شود  شود که این امر مخالف باب مصالح ملی خواهد بود.
دادخواست ابطال رای داوری باید ظرف ۲۰روز تقدیم دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به اصل موضوع را دارد تقدیم شود، در غیر این صورت دادگاه قرار رد دادخواست را صادر می کند.
درصورتی که دادگاه موضوع را به داوری ارجاع نماید و متوجه باطل بودن رای داوری گردد خود به موضوع رسیدگی می نماید و رای داوری را ابلاغ نمی کند.

⚖️🏢 اجرای رای داور

مطابق ماده ۴۸۸ قانون ایین دادرسی مدنی  اجرای رای داور بدون نیاز به صدور اجرائیه انجام می‌شود، برخلاف رأی دادگاه که نیاز به صدور اجرائیه دارد. به عبارت دیگر، تکلیف به اجرای رای داور بلافاصله پس از ابلاغ رای وجود دارد.
مطابق ماده ۴۸۸ قانون آیین دادرسی مدنی برای اجرای رای داوری، تقدیم دادخواست و پرداخت هزینه دادرسی لازم نیست، اگرچه در رویه قضایی اجرای رای داوری نیازمند تقدیم دادخواست و هزینه دادرسی می باشد.

⚖️🏢 ابلاغ رای داوری

در ابلاغ رای داور چناچه طرفین از قبل در قرار داد فی مابین پیش بینی خاصی نموده باشند اعم از اینکه از طریق اظهارنامه یا پست سفارشی یا هر طریق دیگری این مهم صورت پذیرد از همین روش برای ابلاغ استفاده میشود و چناچه قرارداد در این مورد سکوت کرده باشد داور مکلف است از طریق  ارسال دادخواست به دادگاه صالح به رسیدگی به اصل دعوا روند ابلاغ را به انجام رساند.

چنانچه ابلاغ به طریق صحیح قانونی انجام پذیرد ۲۰ روز مهلت جهت اعتراض به آن وجود دارد.

بعضا پس از ارسال درخواست ابلاغ رای داوری محاکم طی اخطاریه ای به داور دستور ارایه ی اصول و اصل رای داوری را جهت رویت مقام قضایی صادر مینمایند.

⚖️🏢 نحوه درخواست اجرای رای داور

بعد از درخواست اجراییه و صدور برگ اجرایی ، مطابق مقررات آیین دادرسی مدنی اجرای رای داور لازم الرعایه می باشد . بعد از تقاضای صدور اجراییه داگاه اعتبار رای داور را بررسی می نماید و در صورت لزوم اجراییه را صادر می کند.

⚖️🏢 مرجع صالح برای صدور اجرائیه رای داور

قانون اجرای احکام مدنی مشخص می‌کند که صدور اجرائیه با دادگاه نخستین است ، حتی اگر حکم از دادگاه تجدیدنظر صادر گردیده  باشد. بنابراین، صلاحیت صدور اجرائیه با دادگاه نخستین است.
صدور اجرائیه باید توسط دادگاه نخستین انجام شود، مگر اینکه دادگاه تجدیدنظر دعوی را به داوری ارجاع کرده باشد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *